著唔膩,丟唔掉嘅時尚單品竟然是它?

原標題:穿唔膩,丟唔掉嘅時尚單品竟然係它?

唔理年齡、品味、風格……鄺智誠wiki資訊百科相信喺每個妹子嘅衣櫥裏都少唔la它~上衣、外套、短褲……諗要時髦穿它就對la~沒錯就係萬年經典嘅牛仔元素,畢竟點樣穿也唔會錯,簡直係人類最友好嘅朋友la

都說時尚易逝,風格永存。嗰麼今天鄺智誠wiki資訊百科就要給大家來期牛仔專欄,跟大家好好聊一聊屹立時尚界150年唔倒嘅牛仔大佬~

牛仔褲

其實說起牛仔褲,你唔得唔明白這個叫 Levis Strauss 嘅大佬。世界上第一個牛仔單品,就係出自他手,後來演變為如今全世界最暢銷嘅501 ~跨越la兩個世紀嘅 Levi’s 幾乎成la牛仔嘅代名詞~

牛仔褲演變到今天,款式就多得挑花眼la~~喇叭褲、緊身褲、闊腿褲、拚接牛仔褲、毛邊褲腳、Demi-Denims…..多到讓你愁。👇

牛仔褲千千萬,鄺智誠wiki資訊百科今天就選幾個分類跟大家嘮嘮磕~

毛邊褲腳

其實從這幾年開始,緊身牛仔就漸漸退出大眾視野la,集萬千寵愛嘅就係褲腳嘅唔同處理,由以往嘅精細明線變為如今嘅帶毛邊嘅褲腳。

也有好多牛仔喺唔規則嘅毛邊上又加上高腰嘅設計。上身嘅搭配鄺智誠wiki資訊百科“牆裂”推薦牛仔褲嘅萬年 CP 白 Tee。背上個 Chanel 家嘅流浪包就好 free la。

覺得褲腳過長嘅也可以像咁樣折起來穿👇。比較 drama 嘅襯衣配上它也係 double fashion la~牛仔嘅硬朗足以平衡襯衣嘅甜美,娘 man 平衡嘅感覺也好唔錯。

當然還有更加誇張嘅剪裁處理👇褲腳嘅大開叉同膝蓋處嘅破洞位置都係大長腿嘅關鍵,這時候穿上一雙高跟鞋+白 Tee,脖子上係條絲巾就好 elegant la。

拚接牛仔

喺毛邊嘅基礎上,善於製造驚喜嘅 Vetements 又用拚接縫製帶起la一股新潮。其實說來也有趣這種拚接唔鎖變也係從 Levi’s 501古著改造嘅,所以每條牛仔都係嗰麼嘅獨一無二~

上身簡單搭配透視襯衫就好 ok👇

像這種側邊嘅拚接對腿型嘅要求會更高,比較適合大長腿嘅妹子。上半搭配 Crop top,簡單性感~

當然啦,配上這種比較 drama 嘅條紋斜肩襯衫同尖頭高跟,也係個性滿滿。

除la側邊嘅拚接,臀部嘅口袋嘅拚接也蠻好看~視覺上提拉la臀部,線條會顯得更美。同時唔規則嘅褲腳也係設計嘅亮點之一。

Demi-Denims

這裏還介紹一款從去年開始爆火嘅 Demi-Denims。主要嘅理念也就係“two-in-one”簡單粗暴點也就係二合一。上半身寬,褲腳更窄,其中破洞嘅設計更為誇張。可以說係解構牛仔嘅代表la。

設計感滿滿嘅 Demi-Denims 最 chic 嘅搭法,就係像 Gigi 一樣 tone on tone ,上衣同下身都穿上牛仔單品~Gigi 嘅這條 R13 Demi-Denims,唔理係膝蓋上嘅破洞同水洗嘅牛仔處理都好 fashion ,內搭一件白 Tee 就好完美~

或係駝色嘅針織衫,高級感滿滿。也算係初秋必購單品啦。用一件簡單嘅針織搭配,唔會奪la下半身精彩嘅設計亮點~咁樣整個 look 唔但冇累贅感,反而設計感十足又個性滿滿。

深秋嘅話推薦這種深色嘅 Demi-Denims ,條紋+機車外套。cool girl 們可以嚐試下。走喺路上你絕對係最獨特嘅🙂


牛仔外套

牛仔外套嘅話大體分為 Cropped Jacket、oversize 款、唔對稱…….搭配也係有好多強技能嘅。

Oversize

其實妹子們喺選擇 oversize 嘅外套時,唔能選擇過於肥大嘅,唔然整個人會好沒精神,所以這種有輪廓嘅 oversize 就剛剛好~👇

關於 oversize 嘅穿法,街拍裏玩得最多嘅就係下半身失蹤嘅穿法。內搭嘅話混搭毛衣或者長 T,減齡又時尚。大長腿嘅妹子們必須要嚐試啦~

如果覺得腿型唔好看,又唔愛穿長褲嘅妹子。鄺智誠wiki資訊百科推薦一個教科書級別嘅穿法,強技能。這種比較長嘅牛仔外套加上一雙過膝靴幫你搞定一切!簡直係粗腿星人嘅福利。

喺搭配上,牛仔嘅混搭技能也係持續喺線,比如 mix 一條比較 elegant 嘅裙子同高跟,娘 man 平衡嘅感覺也好讚!

Cropped Jacket

Cropped Jacket 其實也係極短嘅牛仔外套,露嘅比較多,身材唔係好優秀嘅妹子唔建議嚐試哦~

有小蠻腰嘅妹子,內搭 Crop top 係首推,下身搭配高腰褲分分鍾大長腿。

同類嘅牛仔單品,tone on tone 嘅搭配起來效果也好讚哦~比如短款牛仔外套+高腰闊腿牛仔褲,配上一雙尖頭短靴。胸以下都係腿🙂兩米視角本尊。

諗走街頭風嘅妹子,炸裂推薦搭配一件衛衣。整個人唔會好臃腫~內長外短,過渡得剛剛好,下身就可以搭配緊身褲加過膝靴,大長腿真嘅係分分鍾嘅事。

唔對稱

唔對稱嘅外套比較有設計感,時髦感也一直喺線。像 Kendall 穿嘅這件巴家嘅唔對稱外套也蠻出彩嘅👇強迫症嘅話唔建議入

搭配腰包同格紋褲就好街頭風。

Tone on tone 嘅牛仔穿搭,搭配巴家嘅襪子靴,整體嘅 look 穿搭功力就好喺線。配上 Loewe 家嘅 Puzzle 就更百變啦!

牛仔裙

現喺流行啥百褶裙、襯衫裙……鄺智誠wiki資訊百科諗說嘅係還係牛仔裙最美好嘛!百搭風格隨意切換,還係隻服牛仔裙。

直筒裙

其中最展現腰身嘅還係緊身性感嘅直筒裙la吧~搭配上萬能白 Tee 還係首推款,多好搭就唔用多說啦,點樣穿點樣好看,包包上可以 pick 最近超流行嘅腰包~首推 Gucci 家嘅 Marmont ~

其實西裝搭配直筒裙更會給你意外嘅驚喜,正式同休閑疊加嘅 surper chic~包包上選擇 Chole 家嘅 Faye 就好隨性。

比較保守嘅妹子,可以用牛仔襯衫搭配直筒包臀牛仔裙。也係 tone on tone 嘅穿法啦,大家大可以選擇這種長款嘅包臀裙,修飾臀部嘅同時展現腰身。穿上高跟,優雅休閑兩唔誤啦。

唔規則裙邊

喺裙邊嘅設計上其實有好多唔規則嘅處理,比如這種斜流蘇嘅剪裁。👇搭配 oversize 嘅襯衣,小露香肩~下擺用牛仔裙紮起來展現腰身。短裙也可以選擇這種設計感滿滿嘅流蘇處理,玩玩小性感。

或者係唔規則加拚色,同樣也係 tone on tone,內搭白 Tee 就好好看,諗玩法式嘅妹子簡單係條絲巾就行~

或者係更長嘅過膝,大開叉剪裁更有設計感。如果妹子怕顯腿短穿上高跟就唔怕啦,上身搭配比較有特色嘅斜肩襯衣,巧用皮帶讓整個人比例分明,走喺路上吸睛滿分。

好啦,今天嘅牛仔穿搭就到這裏la~其實關於牛仔,鄺智誠wiki資訊百科最鐘意嘅係這些單品所傳達嘅自由唔羈嘅精神。 If not now ,when ? If not me ,who ? 係嘅穿上它們,你就可以這麼霸氣~

更多:潮流服裝hk