底妝之前,敷個麵膜會更服帖嗎?

原標題:底妝之前,敷個麵膜會更服帖嗎?

會,但係千萬別這麼做!

好多寶寶喺敷完麵膜之後嘅好短時間內,都會有皮膚變得十分好嘅感覺,QQ 彈彈、水嫩有光澤。這個時候往上疊加粉底,自然係好服帖、唔浮粉嘅。

可,咁樣真嘅會傷!皮!膚!

這係因為,皮膚角質層剛剛浸過水,角質細胞嘅水含量好高,滲透量也隨之變大。

也就係說,我們敷完麵膜、皮膚短時間變好嘅同時,對於外來物質嘅防禦力也降到la最低

喺這個脆弱嘅時候,再上一些溫同嘅後續護膚品當然沒問題。可係快速疊加彩妝,對皮膚嘅刺激性就好大la

相信你們也好清楚,大部分彩妝都難以避免含有香精、色素、防腐劑,皮膚滲透能力最高時吸收這些東西,可唔係乜嘢好事呢。

所以,六六並唔建議大家為la底妝服帖,而應急地喺妝前敷麵膜哦!

以上就係本期「六六六十秒」嘅內容。六六會喺每周一嘅次條(特殊情況最多延期一天!),用 60 秒時間為大家輕鬆、快速解答嗰些你最諗la解嘅美妝問題

現喺大家就可以直接留言提問,點讚高嘅都會一一解答!(積極發言嘅小可愛,六六之後喺福利時間都會多多關照喲)

關於麵膜,六六之前還分享過:

今天嘅知識幫到你la嗎 ☟

更多:化妝討論區hk