卸妝產品竟然一直都用錯了?難怪皮膚越來越差…

原標題:卸妝產品竟然一直都用錯la?難怪皮膚越來越差…

作為一個每天都要化妝出門嘅女子~

成日有人問我

你天天化妝皮膚唔會變差啊啊啊?

納尼..?

每次聽到這些問題

寶寶嘅內心係崩潰嘅

都要解釋半天啊~~~

如果成日化妝嘅你皮膚越來越差

嗰你嘅問題一定出喺卸妝上!

唔係你懶就係你嘅卸妝產品同方法唔對!

卸唔幹淨妝會導致

色素沉澱、皮膚老化、毛孔堵塞

…balablala….

這就係你皮膚變差嘅罪魁禍首!

諗要卸完妝皮膚還能美美噠

必須要根據膚質選卸妝產品喔~

你適合乜嘢卸妝產品

NO.1卸妝油

卸妝力度:❤❤❤❤❤

適用人群:成日化濃妝嘅妹子

適合膚質:幹性及混合偏幹肌

優點:卸妝效果最好

缺點:易堵塞毛孔會有油膩感

卸妝油可以說係卸妝產品裏清潔力最強嘅~因為油脂成分比例越高,卸妝效果也就越好!

BUT!!由於卸妝油本身自帶嘅礦物油脂,會給肌膚帶來負擔哦,長時間使用甚至容易長痘,所以大油皮同痘痘肌們盡量避免。

喺保持手同臉幹燥嘅情況下,倒一些卸妝油喺掌心溫熱把卸妝油均勻地塗喺需要卸妝嘅部位~唔斷地用指肚打圈按摩。

這係一個卸妝油乳化清潔嘅過程,使卸妝油同臉上嘅彩妝油汙充分融合,再加少量水充分乳化徹底溶解彩妝~~按摩充分後再用清水洗淨

然後一定要再用潔麵清洗一遍啊!唔然麵部還會有油脂堵塞毛孔皮膚就會變得更差!

產品推薦

DHC橄欖卸妝油

傳說每八秒就賣出一瓶嘅人氣產品哦~我也推薦過好多次la,全能型卸妝油,用水衝完之後就冇油膩感,清爽無添加,還可以祛除毛孔裏嘅髒東西!

NO.2卸妝水

卸妝力度:❤❤❤

適用人群:化淡妝嘅妹子,或眼唇局部卸妝

適合膚質:敏感性肌膚、油性肌膚、混合型肌膚

優點:使用感清爽

缺點:對濃妝來說卸除力度唔夠

卸妝水質地清爽,使用起來冇乜嘢負擔,特別適合油性肌膚或敏感性肌膚使用,但它嘅卸妝能力比卸妝油稍弱一些,適合平時鐘意畫淡妝嘅寶寶們使用。

同埋卸妝水卸妝必須要搭配化妝棉使用~~~蘸取卸妝水後,一定要連續用化妝棉擦拭2~3次,才能卸除幹淨!因為化妝水清潔力度辣麼強,一定要多清潔幾次。

當然還要專門嘅眼唇卸妝液哦,使用方法一樣,專門用來卸除眼妝同唇妝嘅。

愛化眼妝嘅妹子,可以先用眼唇卸妝液專門卸除眼妝唇妝後,喺使用其他卸妝產品卸除麵部妝容~

產品推薦

Bifesta繽若詩卸妝水

漫丹公司研發嘅新款“無油配方卸妝液”,隻需用卸妝水浸透化妝棉,敷喺需要卸妝嘅部位擦拭,就能輕鬆浮起並包裹彩妝

據說唔僅係濃妝同毛孔中嘅粉底,就連造成肌膚暗沉原因嘅老化角質也可以一擦即淨啊~

NO.3卸妝啫喱/卸妝乳

卸妝力度:❤❤❤

適用人群:比較適合化淡妝或皮膚偏敏感嘅妹紙

適用肌膚:幹性、中性肌膚

優點:質地柔軟,較為清爽

啫喱狀相對於水狀卸妝來說

更好控製用量,保濕效果較好。

缺點:卸妝力度較弱,偏溫同。

卸妝乳or卸妝啫喱同卸妝油用法係一樣嘅,唔過質地更清爽些,乳液狀~

用起來好舒適,水油平衡也好適中,其油性成分可以去汙垢,而水性成分又可留住肌膚嘅滋潤,卸完之後也唔會覺得特別幹燥適合日常生活妝容,也好適合缺水嘅肌膚。

產品推薦

nursery柚子卸妝啫喱

這個卸妝乳我自己也用lan瓶!用完臉上唔緊繃唔油膩,卸妝能力也炒雞好,價格美麗大碗

學生黨用起來也冇負擔,同埋喺清潔臉部嘅時候還能聞到淡淡嘅柚子清香,簡直就要分分鍾愛上卸妝啦!

HACCI卸妝乳

HACCI嘅這款卸妝乳最近喺日本好火!蘊含la十分豐富嘅美容成分,可以十分輕鬆嘅卸除麵部彩妝,唔會造成殘留嘅問題。

卸妝乳嘅質地也十分嘅絲滑清爽,上臉輕輕嘅揉搓就能乳化,清洗過後也唔會產生幹燥緊繃嘅情況~

NO.4卸妝膏

卸妝力度:❤❤❤❤

適用人群:疲勞肌膚同成日化妝嘅妹子

適用肌膚:油性肌膚、混合型肌膚

優點:質地厚重,用量比較小,卸妝力度較好。

缺點:清洗擦除比較麻煩

卸妝膏嘅卸妝能力好強,好多卸妝膏還會有磨砂成分,配合按摩還可以幫助去角質。

質地係膏狀嘅,上臉按摩之後會轉化成水油混合物,也係需要先幹手幹臉充分按摩,然後加水乳化,就可以溶解掉底妝同彩妝~

產品推薦

EVE LOM 經典潔顏霜

被《VOGUE》譽為“可能係世界上最棒嘅潔顏產品”,具有卸妝、清潔、去角質等多種功效~價格唔便宜但係果口碑一直好好哦!

這下你麼可以搞明白各種卸妝產品嘅唔同la吧

也可以根據自己發膚質同需求選擇啦

👇👇👇

卸妝力度:卸妝油>卸妝膏>卸妝乳/啫喱>卸妝水

清爽程度:卸妝油<卸妝膏<卸妝乳/啫喱<卸妝水

方便程度:卸妝水>卸妝乳/啫喱>卸妝油>卸妝膏

總之唔理你多麼懶!也要認真卸妝哦~

咁樣才能保證你嘅肌膚依舊光澤亮麗啊~

唔然用再好嘅化妝品同護膚品

都係浪費啊!

等你們哦~麼麼噠

文/阿豆仔

更多:化妝討論區hk