化妝少了呢3步,皮膚變糙,毛孔變大

原標題:化妝少la這3步,皮膚變糙,毛孔變大

現喺好多女生都鐘意化妝,化妝唔僅會讓自己變得漂亮,也係對人哋基本嘅尊重,但好多人喺化妝嘅過程中存喺誤區,錯誤嘅化妝方式會導致皮膚出現一係列嘅問題!嗰現喺就跟著小禧來la解一下吧,化妝師嘅哪3個步驟唔能省~

  • 防曬唔能少

上圖係常年開車嘅卡車司機左右臉嘅對比,右臉常年日曬產生la明顯嘅差別。但係好多女生都係喺夏天或者太陽光強烈嘅時候,擦防曬但係防曬係幫助皮膚防護嘅“紫外線”,一年四季都唔能少噠~

  • 上妝前用隔離霜

顧名思義,隔離霜就係隔離皮膚同彩妝之間嘅屏障。直接使用彩妝,時間一長,好容易造成皮膚嘅暗沉、長痘痘嘅情況,皮膚同彩妝直接接觸會刺激皮膚,所以一定要用隔離,保護我們嘅皮膚~

  • 洗臉前要卸妝

唔管係禿la防曬,還係隔離或者係彩妝,都要認認真真嘅卸妝,每個部位都要涉及到比如唇部,好多人說自己嘅唇色暗,其實這同自己平時唔注意保養也有關係,唔要圖省事,咁樣隻會影響自己。

看完這篇文章,為la我們嬌嫩嘅皮膚,漂亮嘅小仙女們再犯懶也唔要忽視這3個化(hu)妝(fu)步驟啊!

更多:化妝討論區hk